top of page

Miniserie om Daniels bok - Del 3

Daniel 9

Dette er Daniels fjerde visjon. Ifølge Daniel 9:1, skjer visjonen "I det første året Dareios, sønn av Ahasveros, var konge" mederen (538 f.Kr). Daniel ba innstendig for jødene i eksil, da engelen viste seg for ham, og ga ham videre åpenbaring om ting som skulle skje i jødenes historie helt frem til Messias' komme.

Legg merke til at disse åpenbaringer kommer gradvis fra kongens drøm ble tolket, til Daniels drøm, til Daniels åpne visjon, og nå engelen Gabriel, som Daniel så i den første drømmen, og som nå viste seg synlig for ham og til og med berørte ham fysisk.

20 "Mens jeg ennå talte og ba og bekjente min egen synd og synden til Israel, mitt folk, mens jeg bar fram for Herren min Gud en bønn for min Guds hellige fjell,21 ja, mens jeg ennå ba min bønn, fløy Gabriel, den mannen jeg tidligere hadde sett i et syn, helt fram til meg. Det var ved tiden for kveldsofferet. 22 Han ville lære meg og sa: «Daniel, nå er jeg kommet for å gi deg innsikt. 23 Da du begynte å be, gikk det ut et ord, og jeg er kommet for å fortelle det til deg, for du er høyt elsket. Legg merke til ordet, så du forstår synet!" 24 "Sytti uker er bestemt for ditt folk og din hellige by, til å bringe ondskapen til ende, til å gjøre slutt på synden, til å sone skylden og føre fram en evig rettferd, til å stadfeste det profetene så og salve det aller helligste."

Sytti uker med år, dvs., 490 år, er bestemt inntil tiden for Messias' komme, Kristus. Det hebraiske ordet for uke er det samme som ordet "syv".

25 "Du skal vite og forstå: Fra ordet gikk ut om at Jerusalem skal gjenreises og bygges opp igjen, og til det kommer en som er salvet, en fyrste, skal det gå sju uker, og i sekstito uker skal byen stå gjenreist og gjenoppbygd, med gater og vollgraver. Men det skal være en tid full av trengsler."

Fra ordet gikk ut - Fra kong Artaxerxes' 20ende år, i 457 f.Kr., da Nehemja ved hans ord gjenoppbygde Jerusalems murer (Nehemja 2).

Sju uker, og sekstito uker - Fra 457 f.Kr., ifølge riktig kronologi, var det bare 69 uker med år (483 år) til Jesu dåp i 27 e.Kr., da han først begynte å forkynne og utføre sin gjerning som Messias.

Syv uker før de 62 uker. Om dette skriver Jean Calvin:

Dette er tydelig fra makkabeernes historie, såvel som evangelisten Johannes' vitnesbyrd; og vi kan komme frem til samme konklusjon fra profetiene til Haggai og Sakarja, da byggingen av tempelet ble avbrutt i løpet av førtiseks år. Kyros tillot folket å bygge tempelet; gr

unnvollen ble lagt da Kyros dro til krig i Skytia; jødene ble da tvunget til å avslutte sitt arbeid, og hans etterfølger Kambyses var fiendtlig innstilt mot dette folk. Derfor sier jødene (Johannes 2:20): "I førtiseks år har de bygd på dette tempelet, og du vil reise det opp igjen på tre dager?" De forsøkte å latterliggjøre Kristus fordi han hadde sagt: "Riv ned dette tempelet, og jeg skal reise det opp igjen på tre dager." Som på den tiden var et vanlig uttrykk, og hadde blitt overgitt fra deres fedre, at tempelet hadde blitt bygd i denne perioden. Hvis du plusser på tre år da grunnvollen ble lagt, har vi førtini år, eller syv uker.

En tid full av trengsler - Dette henviser til problemene og hindringene Nehemja møtte under byggingen, og hvor raskt de fullførte muren, dvs., førtito dager.

26 "Etter de sekstito ukene skal den salvede ryddes av veien og bli borte.

Byen og helligdommen skal legges øde av hæren til en fyrste som kommer. Han skal ende sine dager i en flom. Ødeleggelsen som er fastsatt, skal vare til krigen er slutt."

Sekstito uker - Vers 26 inkluderer ikke de "7 uker" i vers 25. Men "7 uker" (da tempelet ble gjenoppbygd) som må gå forut for de "62 uker", og utgjør de "69 uker" i vers 25.

Den salvede ryddes av veien og bli borte - Kristus ble ryddet av veien som et offer til de jøder som fornektet ham. Etter 40 år (Matt 24:34) hvor evangeliet ble gitt til jødene, ble deres nasjon "ryddet av veien" fra Gud, sammen med tempelofringene.

Hæren til en fyrste som kommer - De romerske legioner under deres general, Titus, keiser Vespasians sønn.

Ødeleggelsen - Titus ødela Jerusalem og tempelet i år 70 e.Kr.

27 "I én uke skal han stadfeste en pakt med de mange, etter en halv uke gjør han slutt på slaktoffer og grødeoffer. På motbydelighetens vinger kommer han som ødelegger, helt til utslettelsen som er fastsatt, strømmer ned over ødeleggeren selv."

I én uke, eller, i midten av uken - Kristus forkynte i ikke mindre enn tre år. Og så, ved sitt offer på korset, avskaffet alle lovens ofringer.

På motbydelighetens vinger - Dette refererer til "det motbydelige som ødelegger" og var innførselen av de paganistiske romeres bannere i tempelet. Assyrernes Antiokos Epifanes, vanhelliget tempelet som ble gjenoppbygd på Esras tid. Titus, som ødela Herodes tempel, vanhelliget tempelet i år 70 e.Kr. Dette var den direkte årsak da jødene vanhelliget tempelet ved å fornekte Messias.

bottom of page