top of page

Grunnleggende om frelsen

Selvom denne siden er et bibelsk dypdykk, hovedsakelig i Jerusalems ødeleggelse i år 70 e.kr. og det preteristiske endetidssynet, ønsker vi å belyse og løfte høyt at vi alle her inne er uhelbredelig opptatt av, begeistret over, og fokusert på bibelens hovedperson og Evangeliets stjerne og kjerne; Jesus Kristus. I denne artikkelen vil jeg gjerne presentere en oversikt over det mest grunnleggende i vår tro, og det eneste av virkelig betydning angående vår evige skjebne, nemlig FRELSEN.

1. Jesus Kristus er den eneste veien til Gud, og til evig frelse.

- Det er mange veier til Jesus (så mange som det er mennesker på jorden), men bibelen lærer oss at det KUN er én vei til Gud, gjennom Jesus. I Joh.14:6 sier Jesus: "Jeg er veien og sannheten og livet; ingen kommer til Faderen uten ved Meg."

- I Apg.4:12 leser vi om navnet Jesus: "Og det er ikke frelse i noen annen; for det er heller ikke noe annet navn under himmelen, gitt blant mennesker, ved hvilket vi skal bli frelst."

- Flere vers som underbygger denne sannheten er: 1.tim.2:5, Joh.10:9, Joh.11:25, Joh.8:12, Joh.6:35, Joh.6:51, Joh.3:15-16, Joh.3:36, Joh.8:24, Joh.5:24, 1.joh.5:11 og 1.joh.4:14.

- Konklusjon: Det er umulig å tolke skriftene i en annen retning enn at: Jesus Kristus er den eneste vei til Gud.

2. Gud ønsker at alle mennesker skal bli frelst.

- At Guds sanne natur ER kjærlighet, vil samtidig bety at Han har gitt alle mennesker en fri vilje til å ta sine egne valg i dette livet. Jeg vil ta fram 3 skriftsteder som viser oss at Gud ikke vil at noen skal gå til grunne. Samtidig vil ikke Gud overstyre oss, eller tvinge noen til å akseptere Ham, og Hans frelsesplan for alle mennesker.

- 1.tim.2:4 - "Han (Gud) som vil at alle mennesker skal bli frelst og komme til sannhets erkjennelse."

- 2.pet.3:9 - "Herren er ikke sen med løftet, således som noen akter det for senhet, men Han har langmodighet med dere, da Han ikke vil at noen skal fortapes, men at alle skal komme til omvendelse."

- Rom.10:12-13 - "Det er jo ingen forskjell på jøde og greker; de har alle den samme Herre, som er rik nok for alle som påkaller Ham; for hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst."

- Konklusjon: Legg merke til at Gud Faderen ønsker at alle menn, og alle kvinner skal akseptere Hans frie gave av evig frelse gjennom Hans Sønn Jesus Kristus. Han gjør ingen unntak, verken ved rase, farge, samfunnslag eller kjønn. Alle er vi like dyrebare for Ham.

3. Vi er frelst av nåde, ved tro - Ikke gjerninger.

- Gaven av evig frelse, er en gratis gave gitt av Gud til alle de som vil tro på Jesus og innholdet i Hans død og oppstandelse. Vi skal se på 3 skriftsteder som klart viser oss at gode gjerninger ikke fører noen mennesker inn i himmelen. Det er riktig med gjerninger etter frelsen, men disse var tenkt å være en frukt utfra vår relasjon med Gud, og ikke vår prestasjon FOR Gud. Han har gitt oss ALT av nåde, til og med troen, og denne troens oppgave er å respondere/handle på det vi allerede har mottatt av nåde. Gjerninger gjort i tro, er fruktbare gjerninger, mens gjerninger gjort i menneskets egen kraft og styrke, kalles for "døde gjerninger" eller "ufruktbare gjerninger".

- Ef.2:8-9 - "For av nåde er dere frelst, ved tro, og det er ikke av dere selv, det er Guds gave, ikke av gjerninger, for at ikke noen skal rose seg."

- Gal.2:16 - "Men da vi innså at et menneske ikke blir rettferdiggjort av lovgjerninger, men ved tro på Kristus Jesus, så trodde også vi på Kristus Jesus, for å bli rettferdiggjort av tro på Kristus og ikke av lovgjerninger, ettersom intet kjød blir rettferdiggjort av lovgjerninger."

- Rom.3:20-24 - "Siden intet kjød blir rettferdiggjort for Ham ved lovgjerninger; for ved loven kommer syndens erkjennelse. Men nå er Guds rettferdighet, som loven og profetene vitner om, åpenbart uten loven, det vil si Guds rettferdighet ved troen på Jesus Kristus for alle og over alle som tror. For det er ingen forskjell; alle har syndet og fattes Guds ære, og de blir rettferdiggjort uforskyldt av hans nåde ved forløsningen i Kristus Jesus."

- Konklusjon: Ingen av våre kjødelige gjerninger, uansett hvor gode vi tror de kan være, vil være gode nok til å bringe noe menneske inn i himmelen. Det er bare ved å akseptere Jesus og Hans fullbrakte verk, at vi kan ta imot nådens gave som gir oss billetten til evig liv.

4. Frelsens gave gjør oss like rettferdige som Gud.

- Når du er blitt frelst, og pånyfødt ved å akseptere Jesus Kristus som din personlige Herre og Frelser, sier bibelen at du nå er gjort fullstendig rettferdig. Jesu rettferdighet er nå blitt tilskrevet deg. Dette betyr at du nå frimodig kan nærme deg Guds trone for intim bønn og kommunikasjon, og når du dør, vil du gå rett til himmelen.

- Selv om du vil fortsette å begå synd fra tid til annen, har Gud allerede tilgitt deg, og er KUN opptatt av å hjelpe deg med dine utfordringer, ikke å stadig minne deg på dine feiltrinn, eller holde dem opp imot deg. Din Gud er FOR deg.

- 2.kor.5:21 - "Ham som ikke visste av synd, har Han gjort til synd for oss, for at vi i Ham skal bli rettferdige for Gud."

- Rom.5:8-9 - "Men Gud viser sin kjærlighet mot oss med at Kristus døde for oss mens vi enda var syndere. Så mye mere skal vi da, etter at vi nå er rettferdiggjort ved hans blod, ved Ham bli frelst fra vreden."

- Konklusjon: Alle mennesker har syndet, og står uten ære for Gud, uten mulighet til å kunne frelse seg selv. Gud ble menneske i Jesus Kristus, levde et fullkomment perfekt og rettferdig liv. Og ved troen på Han, blir vi tilregnet Jesu egen rettferdighet av bare nåde. Dette er gode nyheter for hele menneskeheten!

5. Hvordan blir man frelst?

- Den eneste betingelsen for å motta frelsens gave, er at man er villig til å akseptere det faktum at Jesus Kristus kom til vår jord som menneske for å dø på korset for alle våre synder, at Han stod opp fra de døde på den tredje dag, og da være villig til å formelt akseptere Ham som din personlige Herre og Frelser.

- Rom.10:9-10 gir oss et helt tydelig svar: "For dersom du med din munn bekjenner at Jesus er Herre, og i ditt hjerte tror at Gud oppvakte Ham fra de døde, da skal du bli frelst. For med hjertet tror en til rettferdighet, og med munnen bekjenner en til frelse."

- Videre leser vi om hvilken frelses-oppskrift Paulus og Silas serverte til fangevokteren i fengselet i Fillippi, da han spurte dem i Apg.16:30 - "Herrer! Hva skal jeg gjøre for å bli frelst?" , hvorpå de svarer han i neste vers: "Tro på den Herre Jesus, sa skal du bli frelst, du og ditt hus!"

Forslag til frelsesbønn:

"Kjære Jesus, jeg takker Deg for alt du har gjort for meg. Tusen takk for at Du har elsket meg hele tiden, selv om jeg levde et liv langt borte fra Deg i mine tanker, ord og handlinger. Jeg åpner hjerte mitt for Deg nå, og ønsker din Hellige Ånd velkommen. Takk at Du nå tar bolig inni meg, at Du føder meg på ny, og at Du hjelper meg på alle områder i livet framover. Jeg gjør Deg til min Frelser og Herre. Tusen takk Jesus, for at jeg nå er frelst, har mottatt det evige livet, og at jeg tilhører din himmel."

bottom of page